Blog

Zwemmen is een top-workout!

4 maart 2024

Zwemmen is niet alleen een geweldige manier om je lichaam te trainen, maar het heeft ook tal van voordelen voor je geestelijke gezondheid. Het is een van de meest veelzijdige en toegankelijke workouts die er zijn. Of je nu in een zwembad, een meer of de oceaan zwemt, er is altijd een manier om jezelf uit te dagen en je lichaam te versterken.

Zwemmen telt een aantal fysieke voordelen – zo is het zeer toegankelijk om mee te beginnen als je weinig ervaring hebt, maar kun je het zo zwaar maken als je zelf aankan. Dit zijn dé redenen waarom zwemmen fysiek ideaal is:

1. Cardio: Zwemmen is een uitstekende cardiovasculaire oefening. Het verbetert de algehele gezondheid van je hart en bloedsomloop, wat kan helpen om hartaandoeningen te voorkomen en de bloeddruk te verlagen.

2. Spieropbouw: Zwemmen is ook een geweldige manier om spieren op te bouwen. Het water biedt weerstand, wat betekent dat je spieren harder moeten werken om door het water te bewegen. Dit betekent dat je tijdens het zwemmen spiergroei kunt bevorderen en tegelijkertijd calorieën kunt verbranden.

3. Gewichtsverlies: Omdat zwemmen een full-body workout is, kan het helpen om vet te verbranden en het lichaamsvetpercentage te verminderen als dat nodig is.

4. Verbeterde flexibiliteit: Zwemmen kan ook helpen om je flexibiliteit te verbeteren, vooral als je verschillende zwemstijlen afwisselt, zoals schoolslag, borstcrawl en rugslag. Deze slagen zijn zeer simpel, en in combinatie met de beweging van de benen is het ook bevorderlijk voor de coördinatie.

5. Vermindering van blessures: Omdat je gewichtloos bent in het water, is de kans op blessures veel kleiner dan bij andere vormen van lichaamsbeweging, zoals hardlopen (bv. door je enkel gaan) of gewichtheffen (overbelasting).

Uiteraard heeft zwemmen ook mentale voordelen:

1. Stressvermindering: Zwemmen heeft een rustgevende werking op de geest en kan helpen om stress en spanning te verminderen.

2. Verbeterde slaapkwaliteit: Omdat zwemmen zo’n ontspannende werking heeft, kan het je ook helpen om beter te slapen. Als je het ’s avonds na je werk doet, voel je je heerlijk rozig…

3. Toename van energie: Zwemmen kan je energieker maken gedurende de dag, waardoor je je beter kunt concentreren en meer gedaan kunt krijgen.

Kortom, zwemmen is een van de beste workouts die er zijn. Het is goed voor je hart, je spieren en je geest, en het kan je helpen om een gezond en evenwichtig leven te leiden. Je hoeft geen Michael Phelps te zijn om het bovenal naar je zin te hebben. Dus trek je zwembroek aan en duik in het water!