Blog

Werkplezier, waarom is het zo belangrijk en wat kunt u zelf doen om het werkplezier van uw medewerkers te bevorderen?

22 mei 2023

Wat is werkplezier? 

Werkplezier heeft betrekking op het gevoel van voldoening, motivatie en plezier dat medewerkers ervaren in hun werk. Het gaat om de mate waarin medewerkers hun werk als zinvol en uitdagend ervaren en om de werkomgeving waarin zij hun werk uitvoeren. 

Het is belangrijk om werkplezier te stimuleren, omdat dit verschillende voordelen heeft voor zowel de medewerker als de werkgever: 

 1. Hogere motivatie: Medewerkers die werkplezier ervaren, zijn over het algemeen meer gemotiveerd om hun werk goed te doen. Ze voelen zich betrokken bij het werk dat ze doen en hebben meer plezier in hun werk. 
 2. Hogere productiviteit: Medewerkers die werkplezier ervaren, zijn over het algemeen productiever. Ze zijn gemotiveerder om hun werk goed te doen en kunnen zich beter concentreren. 
 3. Lager verzuimcijfers: Medewerkers die werkplezier ervaren, zijn minder vaak ziek. Ze hebben minder stress en voelen zich beter in hun vel. 
 4. Lager verloop: Medewerkers die werkplezier ervaren, zijn vaak meer betrokken bij het bedrijf en voelen zich meer verbonden met de organisatie. Hierdoor zijn ze minder snel geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan. 
 5. Positieve werksfeer: Als medewerkers werkplezier ervaren, draagt dit bij aan een positieve werksfeer. Dit kan leiden tot een betere samenwerking tussen collega’s en een hogere mate van tevredenheid onder medewerkers. 

Om het plezier onder de medewerkers te stimuleren, kunt u verschillende maatregelen nemen. Zoals bijvoorbeeld: 

 1. Creëer een positieve werkcultuur: Zorg ervoor dat er open en positieve communicatie is tussen collega’s en dat er een gevoel van samenwerking en teamgeest is.  
 2. Biedt uitdagende taken en verantwoordelijkheden: Geef medewerkers taken die passen bij hun vaardigheden en kennis, en geef ze de vrijheid om zelf beslissingen te nemen. Dit kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en betrokkenheid. 
 3. Geef medewerkers autonomie: Geef medewerkers de vrijheid om hun eigen werkzaamheden te plannen en uit te voeren. Dit kan bijdragen aan een gevoel van controle en verantwoordelijkheid. 
 4. Biedt mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling: Geef medewerkers de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren en hun kennis uit te breiden. Zo kunnen ze zichzelf ontwikkelen en hun waarde voor het bedrijf vergroten. 
 5. Stimuleer een gezonde balans tussen werk en privé: Geef medewerkers flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken, zodat ze hun werk kunnen combineren met hun privéleven. Zo kunnen ze zich beter ontspannen en hun werk beter uitvoeren. 
 6. Toon erkenning en waardering: Laat medewerkers weten dat hun werk wordt gewaardeerd en dat hun bijdrage belangrijk is voor het succes van het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijke bedankbrief, een bonussysteem of een speciale erkenning van hun prestaties. 
 7. Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving: Zorg ervoor dat de werkplek schoon, veilig en comfortabel is, zodat medewerkers zich op hun gemak voelen tijdens het werk. 
 8. Organiseer sociale activiteiten: Organiseer regelmatig sociale activiteiten zoals borrels, teamuitjes en sportevenementen. Zo kunnen medewerkers elkaar beter leren kennen en de teamgeest versterken. 

Kortom, werkplezier is belangrijk omdat het kan bijdragen aan hogere motivatie, productiviteit en tevredenheid onder medewerkers. Dit kan weer bijdragen aan een positief imago van het bedrijf en aan loyale en betrokken medewerkers.