Blog

Vezels, eet jij voldoende vezels?

8 mei 2023

In een gezond voedingspatroon horen voldoende vezels. In Nederland eten we gemiddeld maar 20 gram vezels per dag. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zou 30-40 gram per dag de maatstaf zijn.  

We eten dus te weinig vezels blijkt uit eerdere onderzoeken, maar daar kun je gauw verandering in brengen. We frissen even je geheugen weer op en vertellen je waarom het eten van vezelrijke voeding nou zo belangrijk is. En natuurlijk hebben we ook een aantal tips voor jou om vezelrijker te eten. 

Waarom is een vezelrijke voeding zo belangrijk?

Voedingsvezels is de verzamelnaam voor koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Vezels zijn afkomstig uit de celwand van planten en komen daarom voor in plantaardige producten. In ons voedsel zit niet één enkel vezeltype, het gaat om een mengsel van verschillende soorten. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en verminderen bovendien het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Nog een bijkomend voordeel van vezelrijk eten is dat je er een verzadigd gevoel van krijgt waardoor je niet te veel eet. 

Hoe kom je gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels?

Gelukkig kun je eenvoudig meer vezels binnenkrijgen omdat het in veel voedingsmiddelen zit: groente, fruit, volkorenbrood, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Eet je dus genoeg groente en fruit, dan ben je al goed bezig! Niet alleen voor de vezels, maar natuurlijk ook voor je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen. 

De kracht van volkoren

Met een volkorenbrood als ontbijt zit je ook altijd goed. Maar let op dat je je niet laat misleiden door andere termen zoals ‘meergranenbrood’. Bij meergranenbrood kan ook alleen het binnenste van de graankorrel zijn gebruikt, waar maar weinig vezels in zitten. Ook kan de kleur van een bruinbrood de indruk wekken dat het vol vezels zit, maar vaak is het witbrood waaraan een kleurstof is toegevoegd.  

Wil je weten of producten in de winkel echt volkoren zijn, controleer dan het percentage volkorenmeel. Is het percentage hoger dan 50%? Dan kun je ervan uitgaan dat het om een volkoren product gaat. Bij graanproducten kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volkoren varianten zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta en volkorencouscous. 

Met deze handige tips kun jij van elke maaltijd een gezonde vezelrijke maaltijd maken!