Blog

Schouderpijn, wat zijn de symptomen & oorzaken?

5 juni 2023

Wat zijn de symptomen & oorzaken van schouderpijn? En veel belangrijker nog… hoe kun je het voorkomen in de toekomst?  

Ruim 20% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens schouderpijn. Niet zo gek, aangezien we onze schouder dagelijks gebruiken bij diverse handelingen tijdens het werk of huishouden. 

Wat is schouderpijn? 

Bij schouderpijn heb je klachten in en rond je schoudergewricht en in de meeste gevallen ook in de bovenarm. De schouder is zeer blessuregevoelig omdat het gewricht een draaiing van 360 graden kan maken.  

De symptomen: 

Schouderpijn kan veel invloed hebben op de meest simpele dagelijkse bewegingen. Denk hierbij aan je veters strikken, aankleden of haren borstelen. Maar deze vervelende pijn kan helaas ook de nachtrust verstoren. Dit zijn de symptomen:

 • Zeurende pijn rondom het schoudergewricht; 
 • Pijn bij het bewegen van de arm; 
 • Een stijve schouder; 
 • Pijn bij het volledig willen strekken van de arm, zijwaarts of voorwaarts; 
 • Aanhoudende pijn bij de kleinste bewegingen. 

De oorzaken:

Er zijn verschillende soorten oorzaken voor schouderpijn. De meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn: 

 1. Verkeerde houding: Als je langdurig in een verkeerde houding werkt, kan dit leiden tot spanning in de spieren van je schouders. Dit kan op den duur leiden tot pijnklachten. 
 2. Overbelasting: Als je langdurig dezelfde bewegingen maakt of veelvuldig zware voorwerpen tilt, kan dit leiden tot overbelasting van de spieren en pezen in je schouders. Dit kan ook leiden tot pijnklachten. 
 3. Letsel: Een val of een ongeluk kan leiden tot letsel aan de schouders, zoals een gescheurde spier of pees. Dit resulteert in acute pijnklachten. 
 4. Artritis: Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het kan leiden tot pijnklachten en stijfheid in de schouders. 
 5. Frozen shoulder: Bij een frozen shoulder raakt het gewrichtskapsel van de schouder ontstoken en stijf. Dit heeft pijnklachten en beperkingen in de beweging van de schouder tot gevolg. 

Om schouderpijn te voorkomen zijn er verschillende dingen die je kunt doen: 

 1. Houding: Zorg voor een goede houding tijdens je werkzaamheden en vermijd langdurig werken in een verkeerde houding. Houd je schouders ontspannen en recht, en vermijd overmatig gebruik van je schouders. 
 2. Beweging: Zorg voor voldoende afwisseling in je werkzaamheden en beweeg regelmatig. Maak regelmatig een wandeling en doe tussendoor wat rek- en strekoefeningen. 
 3. Krachttraining: Door het doen van krachttraining, specifiek gericht op de spieren rondom de schouders, kun je de kans op schouderpijn verminderen. 
 4. Gewicht: Vermijd het tillen van te zware voorwerpen en verdeel het gewicht gelijkmatig over beide schouders. 
 5. Ergonomische werkplek: Zorg voor een ergonomische werkplek, waarbij je werkt op de juiste hoogte en afstand, en gebruik maakt van een goede stoel en een ergonomisch toetsenbord. 
 6. Ontspanning: Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd overmatige stress. Ontspanningsoefeningen, yoga of mindfulness kunnen hierbij helpen. 
 7. Goede nachtrust: Zorg voor voldoende slaap en een goede slaaphouding. Een verkeerde slaaphouding kan ook leiden tot schouderpijn. 

Door deze tips op te volgen kun je de kans op schouderpijn verminderen.