Blog

Waarom is sporten zo belangrijk?

3 juli 2023

Waarom is sporten zo belangrijk? 

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Als je geen fan bent van sporten, kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Daarom is het juist zo belangrijk om te weten waarom het zo goed voor je is. In deze blog lichten wij acht positieve effecten van sporten uit.

1. Sporten verhoogt je stofwisseling

Als je vaak last hebt van je darmen, kan sporten helpen. Ook zorgt krachttraining er bijvoorbeeld voor dat je ruststofwisseling nog uren na de training hoger is dan normaal. Bovendien vergroot dit ook je spiermassa, en is het gemakkelijker om vet te verbranden.

2. Verbetering van de lichamelijke gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het handhaven van een gezond gewicht, het versterken van spieren en botten, het verlagen van het risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

3. Meer energie

Door te sporten versnelt je hartslag en stroomt er meer bloed door je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof krijgt. Als je in de ochtend sport, kun je de hele dag energiek blijven. Maar als je rond 16.00 uur sport, kun je ook makkelijker het middagdipje verslaan.


4. Last van Stress?

Sporten helpt ontspannen. Als je stress hebt of moeite hebt met slapen, kan sporten je helpen ontspannen. Tijdens het sporten strek je je spieren meer, wat ervoor zorgt dat je beter kunt ontspannen. Door sporten krijg je vaak ook een gevoel van overwinning. Dit draagt bij aan een positieve mindset.

 

5. Verbetering van de slaap

Er zijn veel studies naar beweging en het slaappatroon gedaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de slaap en het verminderen van slapeloosheid.

 

6. Je lichaam wordt sterker

Sporten zorgt voor meer spiermassa, waardoor je lichaam sterker wordt. Krachttraining in de sportschool kan ervoor zorgen dat je lichaam mooi gevormd en gezond blijft. Let er wel op dat je op de juiste manier traint, anders kun je blessures oplopen.

7. Lekker in je vel

Tijdens het bewegen komen er hormonen en neurotransmitters vrij in je hersenen, waaronder endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Deze stoffen zorgen ervoor dat je je blij en gelukkig voelt. Ook al kost het misschien moeite om jezelf aan te zetten tot sporten, na afloop voel je je vaak voldaan en blij. 

8. Verbetering van de cognitieve functies

Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een betere cognitieve functie, zoals het verbeteren van het geheugen en de concentratie.

Kortom, beweging is van cruciaal belang voor onze algehele gezondheid en welzijn. Door regelmatig te bewegen, kunnen we ons lichaam en geest gezond houden en ons leven op vele manieren verbeteren.