Blog

Vitaliteit op de werkvloer

17 juli 2023

Vitaliteit op de werkvloer 

Vitaliteit op de werkvloer is van groot belang voor een gezonde en productieve werkomgeving. Maar wat wordt er precies bedoeld met vitaliteit op de werkvloer en wat zijn de voordelen? 

Wat is vitaliteit? 

Vitaliteit op de werkvloer verwijst naar de toestand waarin werknemers zich goed voelen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het gaat dus niet alleen om werknemers die gezond en fit zijn, maar die ook een positieve instelling hebben ten opzichte van hun leven en werk. Vitaliteit wordt geassocieerd met kracht en energie. Het woord komt ook voort uit het Latijnse woord “vita”, wat leven betekent. Kortom, vitaliteit op de werkvloer gaat over het bevorderen van een gezonde en positieve werkomgeving. Als werknemers zich goed voelen, kunnen ze hun volledige potentieel bereiken. 

Onderzoek naar vitaliteit op de werkvloer 

Volgens TNO-onderzoek (“Wat is vitaliteit en hoe is het te meten?”) omvat vitaliteit vier belangrijke aspecten: 

 1. Fysieke vitaliteit: Dit omvat uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie, lenigheid, snelheid en herstelvermogen. 
 2. Mentale vitaliteit: Dit omvat aandachtscontrole, spanningsregulatie, gedachte- en emotiecontrole en concentratie. Ook zelfvertrouwen, omgaan met afleiders en tegenslagen, en de bereidheid om continu te leren en te reflecteren zijn hier een mate van.
 3. Sociaal-emotionele vitaliteit: Dit omvat inzicht in de behoeften en gevoelens van anderen, assertiviteit, overtuigingskracht, conflicthantering, samenwerking en leiderschap. 
 4. Inspirationele vitaliteit: Dit omvat het stellen van zingeving en doelen, motivatie, en het vinden van een goede balans tussen werk en privé. 

De voordelen van vitaliteit op de werkvloer 

Vitaliteit op de werkvloer biedt veel voordelen, niet alleen voor werknemers, maar ook voor bedrijven en werkgevers. Enkele belangrijke voordelen zijn: 

 1. Voorkomen van kort verzuim: vitale werknemers zullen zich minder snel ziekmelden, waardoor de bezetting op de werkvloer stabiel blijft. 
 2. Voorkomen van burn-outs: werknemers die vitaal zijn, zullen minder snel overspannen raken, waardoor de kans op burn-outs wordt beperkt. 
 3. Besparen van geld: door vitaliteit op de werkvloer kun je het aantal ziektedagen flink verlagen, wat kan leiden tot besparingen. Vitale werknemers zijn productiever en leveren betere kwaliteit, wat de kans op meer winst vergroot. 
 4. Besparen van tijd: vitale werknemers nemen werk uit handen, waardoor werkgevers minder tijd kwijt zijn aan verzuimbegeleiding, verzuimregistratie en eventuele arbeidsconflicten.
 5. Goede reputatie: vitaliteit op de werkvloer kan werkgevers een goede reputatie opleveren als goede werkgever, wat kan leiden tot het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten.
 6. Voorkomen van een tekort aan personeel: door werk te maken van vitaliteit, kan een bedrijf aantrekkelijker worden voor nieuw talent en ervaren vakmensen, waardoor een personeelstekort kan worden voorkomen.
 7. Makkelijker groeien: met vitale en gemotiveerde werknemers zullen bedrijfsdoelen sneller worden behaald en klanten eerder overtuigd worden, wat kan leiden tot groei en het winnen van de concurrentiestrijd in het MKB. 

Het is dus duidelijk dat vitaliteit op de werkvloer veel voordelen biedt. Als werkgever in het MKB kun je dit bereiken door bijvoorbeeld te investeren in gezonde voeding, sportactiviteiten, ontspanningsmogelijkheden zoals stoelmassages en mentale coaching voor je werknemers.