Blog

Rugpijn: oorzaken op het werk en behandeling

31 juli 2023

Wat is rugpijn?

Rugpijn is een vervelend gevoel dat optreedt in de rug, vaak in de onderrug. Vaak valt deze rugpijn in de categorie “aspecifiek”. Het is een veelvoorkomende klacht, waarbij maar liefst de helft van de mensen op een bepaald moment in hun leven last van heeft. Rugpijn is een brede term die verschillende oorzaken kan hebben. Toch kan het dagelijks leven flink belemmerd worden door rugpijn, aangezien de rug een groot lichaamsdeel is. Bijna elke beweging kan pijnlijk zijn wanneer men last heeft van rugpijn. 

De symptomen 

Indien je last hebt van een zeurende of hevige pijn in je rug, extra pijn bij bepaalde houdingen of bewegingen en een stijf gevoel in je rug, kan het zijn dat je lijdt aan ‘gewone’ rugpijn die meestal vanzelf overgaat. Echter, in sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn en is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt vooral wanneer je last hebt van één of meer van de volgende klachten: duizeligheid, een gevoel van plasbehoefte zonder daadwerkelijk te kunnen plassen, geen gevoel meer hebben in je billen en liezen of opeens minder kracht voelen in je benen. 

De oorzaken

Rugpijn kan veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals: 

  • overbelasting van de rug, zoals bij intensief sporten of zwaar lichamelijk werk. 
  • een beenlengteverschil. 
  • een verkeerde (werk)houding. 
  • te lang in eenzelfde houding zitten, bijvoorbeeld aan een bureau of in de auto. 

Wat doe je tegen rugpijn?

  • In beweging blijven. Wanneer je te weinig beweegt, worden de spieren in je rug slap en kan het herstel langer duren. Als de pijn echter te hevig is om te bewegen, is maximaal 2 dagen rust nemen aangeraden. 
  • Gebruik maken van een warme kruik, warmtelamp of warmtegel op het pijnlijke deel van je rug. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren ontspannen, wat de pijn (gedeeltelijk) kan verminderen. 
  • Pijnstillers zoals Paracetamol of Ibuprofen nemen om de pijn te verzachten. Het wegnemen van de oorzaak van de rugpijn wordt hiermee niet verholpen, maar het kan wel de pijn verzachten. Het is wel belangrijk om de maximale aanbevolen dosis te respecteren. 
  • Een stoelmassage, door een professionele stoelmasseur, kan helpen om de rugpijn te verminderen en de spieren op termijn te versterken. 
  • Rugpijn voorkomen door je dagelijks bewust te zijn van je (werk)houding. Vooral als je een zittend beroep hebt, is het belangrijk om in een goede houding te zitten. Het dragen van comfortabele schoenen kan ook helpen om rugpijn te voorkomen.