Blog

Waarom hardlopen in de kou zo gezond is

12 februari 2022

Waarom hardlopen in de kou zo gezond is

Kruip jij op koude dagen liever onder een dekentje op de bank dan dat je naar buiten gaat om een rondje te rennen? Zonde! Hardlopen in de kou is namelijk hartstikke gezond. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. We geven je graag de juiste motivatie door uit te leggen hoe dat komt. Zeven voordelen op een rij.

1. Betere weerstand

Door te sporten in koude weersomstandigheden, krijg je een betere weerstand. De verschillende temperaturen in huis en daarbuiten stimuleren je doorbloeding en versterken zo je immuunsysteem. Zeg maar dag tegen die vervelende verkoudheid. Jij kunt wel tegen een stootje.

2.Stabielere hartslag

Hardlopen in de kou zorgt ook voor een stabielere hartslag. Je lichaam blijft beter op temperatuur als het buiten wat kouder is, waardoor je hart minder hard hoeft te pompen. Zo lever je betere prestaties en houd je een duurloop makkelijker vol. Win-win!

3. Meer zuurstof

De luchtkwaliteit is in de winter en het voorjaar vaak beter, waardoor het voelt alsof er meer zuurstof in de lucht zit. Met name als het geregend heeft. Tel daarbij op dat je bloedsomloop bij lage temperaturen minder wordt belast, en je ervaart een optimale toevoer van zuurstof naar je spieren. Lood in de schoenen? Ho, maar!

4. Fit in het voorjaar

De zomer lijkt nog ver weg, dus je hoeft voorlopig nog niet in je zwemkleding naar buiten. Maar waarom zou je wachten met je goed voelen als het ook nu kan? Door ook in de winter te gaan hardlopen, voel je je lekkerder in je lijf en profiteer je direct van een betere conditie. Zo ga je fit richting de zomer.

5. Mentale gezondheid

Je merkt de voordelen van hardlopen in de winter niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Bij het sporten komt het gelukshormoon endorfine vrij. Dat zorgt voor een voldaan en blij gevoel en dat kunnen we allemaal wel gebruiken!

6. Minder stress

Hardlopen bezorgt je een moment van rust. Je kunt je hoofd even helemaal leegmaken en verwerkt spanningen beter dan wanneer je als een zogenaamde ‘couch patato’ op de bank gaat liggen. Tijdens het lopen heb je al je focus nodig voor je training en kun je je zorgen even vergeten.

7. Een voldaan gevoel

Kleed je warm aan, doe een goede warming-up én een cooling down en ga erop uit. Juist als je in de kou gaat hardlopen, kun je extra trots op jezelf zijn dat je die kilometers gewoon weer in de benen hebt. En geloof ons maar: met een voldaan gevoel kijkt je favoriete Netflix-serie nét wat lekkerder weg.