Blog

Voorkom rugklachten met deze 4 tips

20 november 2023

Hoewel rugpijn overal vandaan kan komen, zoals een ongelukkige val, komt rugpijn in de meeste gevallen door alledaagse bewegingen. Dit soort rugpijn noemt men ook aspecifieke (lage) rugklachten. Er zijn talloze oefeningen en ergonomische stoelen om deze te verhelpen, maar je kan rugpijn makkelijk voorkomen – en met deze 4 tips helpen wij jou op weg! 

1. In beweging blijven

Je rugspieren spelen een grote rol in rugpijn. Met regelmatige beweging en oefeningen houd je je spieren sterk en wordt je rug ook weerbaarder. Een dagelijkse wandeling, of naar je werk fietsen kan al wonderen doen, maar natuurlijk zijn sporten zoals zwemmen of yoga ook bevorderlijk. 

2. Postuur

De langetermijngevolgen van een slecht postuur kunnen zeer pijnlijk zijn. Het belangrijkste is bewust zijn van je postuur. Forceer jezelf om een actieve houding aan te nemen als je merkt dat je onderuitgezakt zit. Ook kun je kleine ergonomische veranderingen in je leven inbrengen zoals je computerscherm op ooghoogte te brengen in plaats van je ogen naar je scherm te bewegen. 

Zelfs in je slaap kun je op je postuur letten en rugpijn voorkomen. Door op je zij te liggen met een kussen tussen je benen, lig je in een neutrale houding waar je ’s nachts minder door kan bewegen. Hier word je fris wakker van, en voorkom je rugklachten op een slimme manier. 

3. Draag de juiste schoenen

Niet iedereen staat stil bij het belang van schoenen als je rugpijn wil voorkomen. Hoe leuk ze er ook mogen uitzien, kunnen je schoenen een negatief effect op je postuur hebben of bieden ze niet de juiste steun aan je voeten. Het is vrij toegankelijk om professioneel advies te krijgen over o.a. de vorm van je voet, je postuur en de manier hoe je loopt. 

4. Verkeerde bewegingen

Je zou denken dat één keer een zware doos met je rug tillen niet zo erg kan zijn, of eventjes opzij schieten om wat te pakken, maar niets is minder waar… 

Hoewel je het zelf vaak niet merkt, maak je de hele dag door bewegingen die niet per se slecht voor je zijn, maar ook niet ideaal om vaak te herhalen. Het is belangrijk dat je mindful bent hoe je deze acties doet. Zelfs als er een pen op de grond valt kun je deze het beste met je benen tillen – zo hou je je rug recht en gezond.