Blog

Creëer een duurzame werkplek

6 november 2023

In 2023 lijkt het bijna vanzelfsprekend dat je alles eraan doen om te verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Naast je privéleven spendeer je veel tijd op je werk. En juist daar valt nog veel te winnen op het gebied van verduurzaming. Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Ga papierloos 

Papiervermindering is een belangrijk aspect van een duurzame werkplek. Door over te schakelen naar digitale documenten en e-mails in plaats van afdrukken kan aanzienlijk worden bespaard op papier. Stimuleer een papierloze omgeving door over te schakelen naar digitaal documentbeheer in plaats van afdrukken. Is afdrukken onvermijdelijk? Maak dan dubbelzijdig printen de standaardinstelling op de printers. Ook is het essentieel om papier te hergebruiken voor o.a. notities en concepten, en om gerecycled papier te gebruiken. 

Slim afvalbeheer 

Je ziet ze steeds vaker: Een papier- plastic- en restafvalbak naast elkaar, met of zonder kleurcode. Deze duidelijke scheiding hoeft niet altijd te werken, maar het zet mensen wel aan het denken. Bewust worden over afval is namelijk al een grote stap richting verduurzaming. Niet alleen kun je afval scheiden, maar je kan afval ook voorkomen. Dit doe je namelijk door gebruik te maken van herbruikbare flessen, bekers en lunchboxen. Ook producten met kartonnen of papieren verpakking zijn een beter alternatief voor plastic. 

Duurzaam transport 

Ga eens vaker met de fiets naar je werk. Niet alleen is het een schone manier van reizen, maar je krijgt ook een kleine work-out voor en na je werk. Om het wat gezelliger te maken, kun je met je collega’s afspreken om samen of in een groepje te fietsen. Is de trip langer dan je wil fietsen? Neem dan vaker gebruik van het openbaar vervoer. Als laatste zou je ook met je collega’s kunnen carpoolen.  

Eten en drinken 

Ook je eetgewoonten kun je verduurzamen. Denk maar aan je eigen lunch meenemen in plaats van afhaalmaaltijden. Dit vermindert voedselverspilling én verpakkingen. Kies voor seizoensgebonden en lokaal geproduceerd voedsel. Je zou ook kunnen voorstellen om fairtrade koffie en thee aan te bieden, als dat er niet al is. 

Jouw bewuste keuzes kunnen een positieve impact hebben om het milieu, en met deze tips kun je ook anderen inspireren om ook duurzamer te werk te gaan.