Blog

Te lang zitten betekent rugpijn…

1 april 2024

Hoewel langdurig zitten nu standaard is in moderne werkomgevingen, heeft het een negatief effect gehad op onze ruggezondheid. Langdurig zitten is één van de belangrijkste risicofactoren voor lage rugpijn, een algemeen probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Gelukkig kan lage rugpijn worden voorkomen en de algehele ruggezondheid verbeteren door regelmatige pauzes en activiteit tijdens het werk te nemen.

Het probleem

Rugpijn kan worden veroorzaakt door een aantal problemen als gevolg van langdurig zitten, waaronder spierzwakking, verminderde flexibiliteit en een slechte houding. Wanneer we lange tijd in dezelfde positie blijven zitten, worden onze rugspieren inactief en kunnen ze verzwakken, waardoor ze de wervelkolom minder kunnen ondersteunen. Dit kan spanning en pijn in de onderrug veroorzaken. Het nemen van regelmatige pauzes en het doen van activiteiten tijdens de werkdag kan de ruggezondheid aanzienlijk verbeteren. Maar hoe begin je met het actief voorkomen van rugpijn?

Wat doe je eraan?

Er zijn veel nuttige manieren om pauzes en activiteiten in de werkdag op te nemen. Het nemen van een korte pauze om te staan, te rekken of een korte wandeling kan al een aanzienlijke invloed hebben. Korte bewegingspauzes verbeteren de bloedcirculatie, activeren spieren en verlichten spanning. Rugpijn kan worden voorkomen door de spieren te versterken en hun flexibiliteit te vergroten. Bovendien kan het versterken en ontspannen van de rugspieren worden bereikt door eenvoudige oefeningen zoals zijwaartse buigingen, rugstrekkers en kniebuigingen.

 

De rol van de werkgever

Werkgevers zijn van cruciaal belang bij het bevorderen van gezonde werkgewoonten. Ze kunnen de ruggezondheid van hun werknemers verbeteren door middel van ergonomische werkruimtes, regelmatige pauzes en bewegingsruimtes. Uiteraard kan dit in een alomvattend vitaliteitspakket worden opgenomen op basis van wat het beste werkt.

Kortom, om lage rugpijn te voorkomen en de algehele ruggezondheid te verbeteren, is het goed om regelmatige pauzes te nemen en activiteiten in je werkdag op te nemen. We kunnen onze rug een dienst bewijzen en een gezonder, minder pijnlijk leven leiden, zowel op als buiten het werk om, door bewust te zijn van de risico’s van langdurig zitten en actief te streven naar een meer dynamische werkstijl.