Blog

Mindful werken als zelfstandig ondernemer, doe je zo

12 april 2022

Mindful werken helpt je rust te pakken tijdens een drukke werkdag. Het maakt je rustiger, geeft je focus en zorgt ervoor dat je stressniveau daalt met als resultaat dat je productiever bent en minder werkdruk ervaart. Klinkt goed toch?

1. Zo start je dag zonder telefoon

Niets is zo vervelend als wakker worden met berichten van je werk. Hierdoor maakt je lichaam gelijk stresshormonen aan, waar je de rest van de dag niet meer van afkomt. Laat je telefoon daarom nog even uit en begin je dag rustig met een gezond ontbijt en een kop koffie of – beter nog – groene thee.

2. Ga te voet of met de fiets naar je werk

Ga te voet of op de fiets naar je werkplek. Tijdens het bewegen komt het gelukshormoon endorfine vrij en zo begin je meteen goed aan de dag. Bovendien doet de frisse buitenlucht je altijd goed. Werk je als zzp’er thuis? Loop dan een blokje om in je eigen omgeving voordat je achter je bureau kruipt, en ervaar hetzelfde effect.

3. Houd grip op je eigen agenda

Een belletje van die, een appje van die en ook je mailbox loopt langzaam vol. Hoe verleidelijk het ook is: laat niet alles uit je handen vallen om meteen te reageren, want dat is allesbehalve mindful. Plan liever per dag twee momenten in om overal op te antwoorden. Dan heb je de rest van de dag de tijd om te doen wat je moet doen.

4. Doe je taken één voor één

Een belangrijke tip die daarop aansluit: voer je taken één voor één uit. Zo creëer je rust in je hoofd en kun je je focus beter bewaren. Omschakelen van de ene taak naar de andere kost tijd, en zo gaat er bij multitasken een hoop tijd verloren. Bovendien houd je beter overzicht, wanneer je eerst de ene taak afrondt en dan pas overgaat op de volgende.

5. Ga tussendoor eens naar buiten

Maak tijdens je werkdag bewust even tijd om naar buiten te gaan. Laat je werkomgeving even voor wat het is en zorg voor wat ontspanning en beweging in de buitenlucht. Te druk met afspraken? Vraag je klant om met je mee te gaan. Voer een overleg tijdens een wandeling in het park en je zult zien dat zo de beste ideeën ontstaan.