Blog

5 tips hoe je ook in hartje zomer blijft sporten

Zomer. Lekker. Je krijgt instant zin in ijsjes, tapas en barbecues. Iets minder zin heb je met dit warme weer in sporten. Maar ergens roept er een stemmetje: ‘Blijven doen!’ En gelijk heeft het. Sporten is gezond, het houdt je mentaal en fysiek fit en het zorgt ervoor dat je in je toffe zomeroutfit blijft passen. Ook niet onbelangrijk. Maar hoe houd je nou je motivatie hoog met 25 graden plus? Daarvoor geven we je 5 tips!

1.     Pas het tijdstip van je sportmoment aan

Ben je gewend om overdag te sporten, bijvoorbeeld tussen de middag of direct na het werk? Dan zou dat in deze periode betekenen dat je dit op zo’n beetje het heetste moment van de dag doet. Niet slim. Ook al sport je in een sportzaal met airco, je moet jezelf eerst zover zien te krijgen dat je daarheen gaat en dat is op het warmste moment van de dag nou eenmaal geen eenvoudige opgave. Verplaats je sportmomentje dus naar een koeler moment: bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je gaat werken of aan het eind van de avond.

2.     Denk aan het moment ná het sporten

Met warm weer liggen luiheid en inkakmomentjes op de loer. Ze lijken op het moment zelf heerlijk om je aan over te geven, zeker in verhouding tot een vermoeiende sportactiviteit, maar achteraf… dan slaat het schuldgevoel toe en baal je als een stekker dat je weer niks hebt gedaan. Denk daarom vóórdat je de luiheid laat winnen eens aan dat gevoel en stel daar het onoverwinnelijke gevoel van (after)sporten tegenover. Dat gevoel dat je keigoed bezig bent (geweest), iets goeds en gezonds doet of hebt gedaan en je weer boordevol energie zit. Nou, keuze gemaakt, toch?

3.     Zie sporten als bouwsteen

Mocht je het toch nog lastig vinden om je sportoutfit uit de kast te trekken voor dat ene moment van puur plezier en trots, zie jouw sportmoment dan als bouwsteen. Iedere keer dat je sport, bouw je namelijk aan jouw gezondheid. Dat is ook het leuke aan sporten: je wordt er steeds fitter van. Je merkt aan alles dat je vooruitgang boekt. Tijdens het sporten en ook daarbuiten. Heerlijk!

4.     Zie sporten als energiebooster

En daar zit ook meteen onze vierde tip in verscholen. Sporten doe je namelijk niet alleen om het sporten en gezond leven op zich. Dankzij sport heb je ook meer energie voor andere dingen. Je gezin, je werk, je vrienden, je hobby’s. Sporten is de energiebooster waardoor je ook daar meer plezier en succes uit haalt.

5.     Besef dat je lijf sport nodig heeft

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over keuzes om jezelf een goed gevoel te geven. Maar eigenlijk is sporten pure noodzaak. Je lijf heeft het nodig; het is gebouwd op beweging. Ook dat besef gaat je helpen om je motivatie bij elkaar te rapen. Want sport je niet, dan vergroot je de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of chronische rugklachten. Je kunt bovendien ook sneller mentale klachten krijgen zoals neerslachtigheid of depressie.

Dus hup, van die loungebank, stretcher of terrasstoel af en gaan met die banaan! Reden genoeg, zouden we zo zeggen. En als je nog één klein zetje nodig hebt: haal dan die knellende zomeroutfit nog eens voor de geest. Veel sportplezier!

Jantine5 tips hoe je ook in hartje zomer blijft sporten