Voorkom langdurig ziekteverzuim. Lichamelijke klachten, vermoeidheid en stress. Het zijn zomaar wat signalen die kunnen duiden op een komende burn-out. Herken je dit bij een van je collega’s? Kom dan in actie. Want als je op tijd ingrijpt kan je langdurig ziekteverzuim door psychische problemen voorkomen. Benieuwd wat je kan doen? We zetten een aantal tips op een rij.
1. Ga in gesprek
Zorg voor een open cultuur en ga regelmatig met je medewerkers in gesprek. Maak bijvoorbeeld gebruik van voortgangsgesprekken door te vragen hoe het met iemand gaat. Geef dan ook de ruimte om hen zelf te laten vertellen of er iets is waar ze tegenaan lopen. Laat merken dat jullie bij eventuele problemen graag samen op zoek gaan naar een oplossing. Zo haal je onzekerheid bij de medewerker weg. Voorlopig geen voortgangsgesprek op de planning? Creëer dan eerder al een mogelijkheid om met even met elkaar om tafel te gaan.
2. Geef ruimte voor hersteltijd
Is er inderdaad sprake van stressklachten zoals verminderde alertheid, een gebrek aan focus en besluiteloosheid? Of nog erger: hartkloppingen, slechte nachtrust en agressief gedrag. Gun je medewerker dan eerst en vooral voldoende hersteltijd. Dit is de tijd die het iemand kost om na het werk weer andere activiteiten te ondernemen. Een hersteltijd van meer dan een uur is een symptoom van een aankomende burn-out. Verlaag de werkdruk en verminder het aantal werkuren om de druk van de ketel te halen.
3. Zoek naar energiegevers
Meer hersteltijd is slechts een tijdelijke remedie. Wil je op de lange termijn uitval voorkomen, dan is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar de energiegevers van de gestreste medewerker. Vraag bijvoorbeeld waar hij of zij vroeger energie van kreeg en welke taken juist veel energie kosten. Medewerkers die weten waar ze energie van krijgen en andere energiebronnen – zoals hulp van collega’s – goed benutten, ervaren een betere balans. Het is aan jou de taak om hierop te sturen.
4. Voorkom langdurig ziekteverzuim houd een vinger aan de pols
Of je nu leidinggevende bent of HR-adviseur: los het niet alleen op. Schakel op tijd een bedrijfsarts in als je symptomen van een burn-out herkent. Maar houd altijd een vinger aan de pols. Onderhoud goed contact, denk mee over aanpassingen van het werkpakket en zet zo een stip aan de horizon. Zo laat je niet alleen zien dat je begrip hebt voor de situatie, maar verlaag je ook de drempel voor je medewerker om uiteindelijk weer aan het werk te gaan.