Blog

MiddagDIP? Hier 5 middagTIPS!

7 februari 2022

Je bent ‘s ochtends lekker aan het werk, gaat lunchen, werkt lekker door en daar is hij dan: de middagdip. Soms komt hij om drie uur, soms wacht hij nog even, maar hij komt eraan, dat weet je. Tenzij… ja, er is een manier om die gevreesde middagdip te voorkomen! Met deze 5 middagtips gaat het je lukken.

1.     Gezonde snack tussendoor

Een middagdip is deels het gevolg van een gebrek aan reserves. Je lunch is al verteerd, je bloedsuikerspiegel daalt en daarmee ook je energielevel. De eerste tip is dan ook om tussen je maaltijden door iets gezonds te snacken. Fruit, een handjevol noten of een cracker bijvoorbeeld. Geen snelle suikers zoals energybars of koekjes, want daar bevorder je een middagdip alleen maar mee!

2.     Genoeg drinken

Genoeg drinken helpt energie te spreiden en energiepieken en -dalen te voorkomen. Daardoor heb je minder kans op die typische middagdip-hoofdpijn en sloomheid. Drink daarom de hele dag door, ook als je geen dorst hebt. Als je wel dorst krijgt, ben je namelijk eigenlijk al te laat. Oh, en het mag voor zich spreken, maar toch: drink gezond, dus niet de hele dag frisdrank en koffie, maar kies water of thee.

3.     Geef je brein even rust

Je brein kan niet de hele dag voluit ‘aan’ staan. Blijf je wel de hele dag door werken, dan duwt je lijf vanzelf op de rem: zie daar de middagdip. Zorg dus dat je tussen het werken door af en toe een klein pauzemomentje inlast. Nee, niet om je mails en socials te checken, maar om echt je brein even rust te gunnen. Een kletspraatje met een collega of een ‘uitje’ naar de koffiecorner kunnen al wonderen doen.

4.     Zorg voor frisse lucht

Nog beter zou zijn als je tijdens je pauze een wandelingetje in de buitenlucht zou doen. Enerzijds geef je je ogen hun welverdiende rust en anderzijds zijn je longen en hersenen blij om weer wat verse zuurstof binnen te krijgen. Zuurstof is namelijk een superbelangrijke bron van energie en concentratie. Dus als het kan: ga naar buiten en/of zet een raam open.

5.     Beweeg!

Tot slot is ook bewegen van belang om jouw middagdip te voorkomen. Je kunt in je pauzes wat bewegen, maar weet je wat ook helpt? Sporten. Ook al doe je dit buiten werktijd, het helpt je om fitter te worden en meer energie te krijgen. Dat werkt de hele dag door, dus ook op dat cruciale moment van de middag.