Blog

In 5 stappen van je snoepverslaving af

10 januari 2022

Snoep. Je denkt er je hele (werk)dag aan. Tussen twee mailtjes door. Voor, tijdens en na een vergadering. Als je het druk hebt of juist niet. Kort voor en zelfs vlak na het eten. Continu heb je honger. Of trek? Nou ja, het verschil merk je eigenlijk niet eens meer. Zo zeer is jouw lijf al ingesteld op die aanhoudende stroom van zoetigheid. Wil je daar nou eindelijk eens vanaf? In deze 5 stappen gaat het je lukken!

Stap 1: Weet wat je eet

Suiker zit zo’n beetje in alles wat je eet én drinkt. Soms overduidelijk, zoals in cola en gebak. Soms verdekt opgesteld, zoals in vruchtensap en bananen. Ook koolhydraten in brood, pasta en aardappelen zijn verstopte suikers. Ga eens voor jezelf na hoeveel suikers jouw eten en drinken bevat. Zo kom je erachter dat je nóg meer snoept dan je dacht en dat is goed om te weten.

Stap 2: Tanden op elkaar in de afkickweken

De volgende stap is afkicken, want suiker is een verslaving. Je lijf zal schreeuwen om zijn periodieke suikershot, maar jij moet je even een paar weken je tanden op elkaar houden (en niet om snoep weg te kauwen!) en sterk zijn. Helemaal ont-snoepen hoeft niet, maar verminder het aantal snoepmomenten en verklein de porties.

Stap 3: Opruimen!

Het goede nieuws: het ergste is achter de rug. Nu ga je zorgen dat jouw gezondere levensstijl ook vol te houden is. Dat begint bij opruimen. Check je kasten op de laatste verleidelijke suikerbommetjes. Weg met de koekjes, eruit met de frisdrank, kliko open voor de winegums en zeg ook gedag tegen de (mierzoete!) chocopasta. Ben je niet alleen in huis en kun je sommige favorieten van je kids of partner écht niet weggooien? Zet ze dan ergens uit het zicht, het liefst allemaal op één plek, en zorg dat je daar ver vandaan blijft.

Stap 4: Gezond inslaan

Daarna vul je jouw kasten met gezonde alternatieven. Denk hierbij aan tussendoortjes zoals vezelrijke crackers en ongezouten nootjes. En zet ook een grote fruitschaal pontificaal in het zicht. Sla bovendien gezonde etenswaren in voor je ontbijt, lunch en diner. Hou hierbij aan: hoe meer groente, hoe beter. Dan kan het bijna niet misgaan, want hoe beter je eet, hoe minder trek je daarna nog krijgt.

Stap 5: Blijf lief voor jezelf

Nu je gezonder eet, drinkt en snoept, schreeuwt je lijf niet langer om suiker. Maar dat wil niet zeggen dat je ineens geen gebakje meer lust. Of dat je nooit meer zin een koekje hebt. Blijf lief voor jezelf en gun jezelf af en toe wat zoets. Officieel geldt dat maximaal 5% van je totale dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers mag bestaan, dus met één koekje per dag zit je nog wel goed. En ga je toch een keer de mist in: blijf ook dan lief voor jezelf. Vergeef jezelf de zonde – je bent ook maar een mens – en pak de draad gewoon weer op. Je kunt het!