Blog

3 x bewijs dat er teveel hooi op je vork zit

20 december 2021

Jij zegt op alles ‘ja’. Je staat altijd voor iedereen klaar, voor je werkgever, collega’s en klanten. Vol enthousiasme heb jij je na de zomervakantie op leuke nieuwe projecten gestort en geen extra taak is jou teveel. Supergoed bezig, toch? Nee. Want er komt een tijd dat er teveel hooi op je vork zit. En dan heeft niemand meer wat aan je. Vooral jijzelf niet. Je weet dat het waar is. Maar wanneer merk je nou dat je van ‘supergoed bezig’ overgaat op ‘teveel hooi op je vork’? Nou, heel eenvoudig: daar zijn 3 overduidelijke bewijzen voor.

1.     Je hebt al-tijd haast

Het klinkt zo eenvoudig, maar het sluipt er vaak ongemerkt in: je hebt tijd tekort voor alles wat je te doen hebt. Daardoor heb je haast, altijd haast. Er is geen moment waarop je eens lekker kunt relaxen. Altijd is er die drang om nog even dit of nog even dat te doen, want het moet nog af of iemand rekent op je.

2.     Je raakt het overzicht kwijt

Er was een tijd dat je, ook al was het veel, precies wist wat je nog te doen had. Dat je kon prioriteren en overzicht had op je taken. Ligt die tijd ver achter je? Dan is ook dat een duidelijk bewijs dat er teveel hooi op je vork zit. Je hebt het dan zo druk dat het je niet meer lukt om zaken te plannen en organiseren. Dus dender je maar door, geen tijd te verliezen.

3.     Gewoontehaaster

Wanneer je lange tijd teveel hooi op je vork hebt zitten, ga je eraan wennen. Je wordt een gewoontehaaster. Dit is gewoon hoe het leven is, gehaast. Tenminste, dat is hoe jij het op den duur ervaart. Je ziet niet meer in hoe het ook anders kan, rustiger, georganiseerder. En daarmee ook prettiger, gelukkiger en gezonder.

Herkenbaar? Dan dit vast ook

Herken jij jezelf in de eeuwige haaster zonder overzicht die zich geen andere manier van doen meer kan voorstellen? Dan ervaar je vast ook:
  • Dat de tijd steeds sneller gaat. Gek, hoe dat werkt. Hoe meer haast je hebt, hoe minder uren er in een dag lijken te zitten. Wat, nu alweer half vijf? Maar ik moet nog… dat dus.
  • Je vindt dingen gewoon té leuk. Druk of niet druk, deze leuke opdracht laat je niet liggen. Je vindt wel een manier om het er ook nog bij te doen. En die blije collega of tevreden klant, daar ga je voor door het vuur! Ten koste van jezelf, ja, dat wel…
  • Of misschien ervaar je ook wel angst dat je mensen teleurstelt als je vertraagt. Dat ze je lui vinden of niet gemotiveerd genoeg. Dat je altijd 200% moet geven om te bewijzen dat je goed genoeg bent.

Basta!

Heb jij teveel hooi op je vork? Realiseer je dan dat je dit best een tijd volhoudt, maar dat eens de maat vol is. Dan zegt je lijf mentaal en fysiek gewoon: basta! Wacht niet tot het zover is, maar zorg zelf voor verandering. Maak keuzes; kies ook eens voor jezelf. Durf eens ‘nee’, of ‘ik heb nu even geen tijd, maar mag ik het later oppakken?’ te zeggen. En zorg voor ontspanning, even lekkere ik-momentjes tussendoor. Je verdient ze!