Blog

Het belang van een ergonomische werkhouding

19 juli 2021

Een verstelbaar bureau, een bureaustoel die je kunt aanpassen of een zitbal om gedurende de werkdag in actieve houding te blijven. Het zijn voorbeelden van ergonomische meubilair dat ervoor zorgt dat jij een goede lichaamshouding hebt op kantoor. Een goede lichaamshouding is van groot belang als het gaat om jouw welzijn. Waarom is een goede lichaamshouding op kantoor belangrijk en wat heeft te maken met jouw welzijn? We leggen het je uit.

Waarom is een goede werkhouding belangrijk?

Rekening houden met het welzijn van de medewerkers en een ergonomische werkplek zijn niet alleen meer trendy begrippen. Het zijn begrippen die ook daadwerkelijk worden toegepast in de praktijk. Steeds meer werkgevers zien het belang van ergonomische werkplekken en inspirerende kantooromgevingen zodat hun medewerkers productief kunnen werken. Een goede lichaamshouding zorgt ervoor dat je minder last hebt van lichamelijke klachten zoals nek-, rug- of spierpijn. Lichamelijk klachten en vermoeidheid kunnen uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim. Daarnaast heeft een slechte houding ook invloed op hoe jij je voelt en hoe je slaapt. Het belang goede werkhouding is dan ook groot.

Kies voor een comfortabele houding

Eén van de eerste aandachtspunten bij een ergonomische werkhouding is dat het voor jou comfortabel moet voelen. Nu bedoelen we niet dat je met jouw benen op het bureau moet gaan liggen, maar het moet voor jou gemakkelijk en natuurlijk aanvoelen. Een regel die je hiervoor kunt gebruiken is de ‘powerzone-regel’. Hierbij wordt bedoeld dat je een houding aanneemt waarbij je de afstand waarbinnen het comfortabel voelt om iemand een hand te geven als graadmeter gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld je arm verder moet uitstrekken om iets te pakken of de muis te bedienen ga je buiten deze zone. Je hebt dan minder power en het voelt minder comfortabel aan.

Wissel af in bewegingen

Een gehele dag achter het bureau zitten kan vermoeiend werken, zelfs wanneer je in een comfortabele houding zit. Even een rondje koffie halen, naar de andere kant van het kantoor lopen of de trap op en neer zorgt ervoor dat je daarna weer met een fris gevoel achter het bureau kan plaatsnemen. Zit je veel achter de computer of voer je veelvuldig dezelfde bewegingen uit? Dan kan het ook goed zijn om even pauze te nemen. Het uitvoeren van herhaalde bewegingen geeft namelijk spanning op dezelfde spiergroep. Dit kan leiden tot last van arm-, nek- of schouderklachten. Gebruik daarom pauzes of ergonomische accessoires om jouw lichaam te ontlasten.

Een ergonomische werkplek

Een goede lichaamshouding op kantoor heeft vooral te maken met of jij je lichaam niet teveel belast. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor. Een verstelbare bureaustoel kun je afstemmen op jouw lichaam zodat hij de juiste ondersteuning geeft. Zo ondersteunt hij niet alleen je rug maar kunnen ook je knieën en ellenbogen in een rechte hoek worden geplaatst. Ben je klein van formaat? Dan kan een voetensteun of een verstelbaar bureau uitkomst bieden. Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat jij comfortabel in de juiste werkhouding kunt werken. Zo ga jij na een lange werkdag nog steeds fris en fluitend naar huis.