Voel je je constant uitgeput? Lijkt het alsof zelfs de kleinste taken een enorme inspanning vergen? Vermoeidheid kan een serieuze spelbreker zijn in ons dagelijks leven en kan van invloed zijn op alles, van onze productiviteit tot ons humeur. Het is overigens niet iets nieuws: tal van mensen kampen ermee – bijna iedereen kan zich er wel in vinden dat je moe wakker wordt, je voltankt met koffie, en vervolgens ’s avonds in bed onrustig ligt te woelen. Gelukkig zijn er manieren om deze vermoeidheid te bestrijden en je energie terug te vinden. Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen stoppen met je zo moe te voelen:
1. Prioriteer je slaap en houd het bij
Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor je algehele welzijn. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt krijgt, idealiter tussen de 7-9 uur per nacht. Creëer een rustgevende slaapomgeving en probeer een consistente bedtijd aan te houden, zelfs in het weekend. Alcohol en koffie drinken voor het slapen kan ervoor zorgen dat je niet optimaal rust tijdens het slapen. Dit is meetbaar aan je hartslag. Als je wil weten waar je kan verbeteren, begin met meten van je hartslag d.m.v. een smart-watch. Zo weet je precies wanneer je in de REM-slaap rust en kun je je slaapschema erop aanpassen.
2. Eet gezond
Voeding speelt een grote rol in je energieniveau. Kies voor volwaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd suikerhoudende snacks en cafeïnehoudende dranken, die vaak leiden tot energiepieken gevolgd door crashes. In het algemeen is een gezond dieet fijn om te hebben, maar vooral weten wát je eet (en de gevolgen ervan) en wanneer – zijn het meest belangrijk. Als je je net voor het slapen vol eet, ben je tijdens het rusten volop aan het werk met verteren. Hierdoor rust je niet optimaal en kan je moe wakker worden.
3. Blijf gehydrateerd
Dehydratatie kan leiden tot vermoeidheid, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Met voldoende doel ik op 8 volle glazen. Bij het wakker worden, naar bed gaan, en met elke maaltijd ben je al goed op weg! Probeer (en ik kan het niet genoeg zeggen) cafeïnehoudende dranken te beperken, want deze kunnen dus ook voor uitdroging zorgen!
4. Beweeg regelmatig
Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan lichaamsbeweging vermoeidheid verminderen en je energie verhogen. Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of yoga. Als je van- en naar je werk fietst en tijdens de lunch een wandeling voor elkaar krijgt, ben je al goed op weg! Het belangrijkst is dat je het consistent blijft doen, en dat het haalbaar is om het voor een lange tijd vol te houden (dus niet zoals een onhaalbaar voornemen voor het nieuwe jaar).
5. Luister naar je lichaam
Als je je moe voelt, negeer dit dan niet. Neem pauzes wanneer dat nodig is en geef jezelf de tijd om te rusten en te herstellen. Luister naar de signalen van je lichaam en geef het de zorg en aandacht die het verdient. Ben je moe? Ga dan niet nog eindeloos scrollen op Instagram, TikTok, of de FitPlus blogs, maar ga naar bed! Als je een middagdutje nodig hebt, doe dit vooral.
Telefoongebruik
En wat je telefoon betreft: zet je blauwlichtfilter aan en de lichtsterkte op minimaal (maar zonder je ogen te laten turen naar wat er op je scherm staat). Blauw licht zet je hersenen op actief, en de dopamine die je van social media krijgt, versterkt dit alleen maar…
6. Beheer stress
Stress kan een grote boosdoener zijn als het gaat om vermoeidheid. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of het bijhouden van een dagboek. Het vinden van gezonde manieren om met stress om te gaan, kan je energie helpen herstellen. Veel mensen hebben baat bij meditatie of mindfulness. Deze technieken zijn makkelijk instappen en kunnen op korte termijn al gunstige effecten hebben. Helemaal ideaal zou zijn om dit zo lang mogelijk vast te kunnen houden door er een gewoonte van te maken.
7. Zoek professionele hulp indien nodig
Als vermoeidheid een aanhoudend probleem is en je dagelijks functioneren belemmert, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een arts of een specialist kan onderliggende gezondheidsproblemen identificeren en behandelingen aanbevelen die je kunnen helpen je energie terug te krijgen. Het is belangrijk om te beseffen dat écht moe wakker worden niet alleen niet fijn is, maar ook niet gezond of normaal.
Het stoppen met je zo moe voelen is een proces dat tijd en toewijding vergt. Door gezonde gewoonten te cultiveren en goed voor jezelf te zorgen, kun je stap voor stap je energie terugwinnen en een meer vervuld en energiek leven leiden.