Blog

Onderzoek naar stoelmassages op de werkvloer

14 augustus 2023

Onderzoek naar stoelmassages op de werkvloer

Kantoormedewerkers zitten veel, en als ze zitten is dat vaak achter de computer. Frequente stoelmassages zijn een bewezen methode om nek- en rugklachten en de bewegelijkheid van de spieren te bevorderen. Wetenschappers uit Slovenië wilden dit onderzoeken, met als doel om spierpijn-gerelateerd verzuim tegen te gaan onder kantoormedewerkers.

Het onderzoek

Een groep van negentien vrijwilligsters was gevraagd om mee te doen met dit onderzoek. Deze vrouwen zaten gemiddeld zo’n acht uur op een werkdag – waarvan gemiddeld 6 achter de computer. De deelneemsters gaven aan dat ze zich vaak belast voelen in o.a. de nek, rug en schouders. De vrouwen kregen een maand lang twee keer per week een stoelmassage, zonder dat ze in hun vrije tijd nog andere massages kregen. Voor en na de massages werd het bewegingsbereik van een aantal spieren gemeten. Daarnaast was een gestandaardiseerde vragenlijst over spier-gerelateerd ongemak door de deelneemsters ingevuld.

Wat blijkt hieruit?

Na afloop van het onderzoek bleek dat het bewegingsbereik van bijna alle gemeten spieren significant was verbeterd. Het grootste effect was zichtbaar in de bewegelijkheid van de nek (specifiek cervicale laterale flexie), en het kleinste in dat van de rug (lumbale flexie). Het gemiddelde ervaren ongemak in de nek, bovenrug en onderrug waren ook significant verminderd in vergelijking tot medewerkers die meer pauzes namen in plaats van een stoelmassage. Naast de stoelmassages zijn er ook studies die wijzen op het voordelige effect van rek- en strekoefeningen tijdens het werk, wat vooral effect heeft op de ervaren nek- en rugklachten.

Kortom, frequente stoelmassages zijn een effectieve manier om pijnklachten te verminderen en bewegelijkheid van de spieren te verbeteren.

Bron:

Šiško, P. K., Videmšek, M., & Karpljuk, D. (2011). The Effect of a Corporate Chair Massage Program on Musculoskeletal Discomfort and Joint Range of Motion in Office Workers. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 17(7), 617–622. doi:10.1089/acm.2010.0400