Blog

3 Oorzaken van rugpijn op het werk (en wat je ertegen doet)

25 september 2023

“Het is altijd goed gegaan, waarom heb ik nu rugpijn?” horen we vaak voorbij komen uit mensen die alsnog hun best doen om rugpijn op het werk te voorkomen. Je kan om allerlei redenen rugpijn hebben, maar de meest voorkomende soort heeft geen duidelijke medische reden – oftewel aspecifiek. In deze blogpost leggen wij jou uit waarom je rugpijn krijgt van je werk, en hoe je dit kan aanpakken. 

1. Overcompenserend zitten 

Als kind hoorde je al vaak genoeg: “ga recht zitten!”, en als volwassene probeer je je daar zo goed mogelijk aan te houden. Tóch kan dit net zo schadelijk zijn voor je rug als onderuitgezakt zitten. Het zit ‘m in het overcompenseren als je je postuur aanpast. Veel mensen gooien de nek en schouders naar achter en blijven in een oncomfortabele positie zitten tot ze weer opstaan. De ruggengraat heeft van nature curves, en als je de positie van eentje verandert (wat bij het overcompenseren van je postuur gebeurt), zal de rest meebewegen.  Hoewel je denkt dat je je rug ermee helpt, zal je er op de lange termijn alleen maar meer rugpijn van krijgen. 

Hoe voorkom je dit dan? Ten eerste zal een ergonomische werkhouding al gauw wonderen doen, maar overcompenseren gebeurt vaak onbewust. Als je je zorgen maakt over je postuur moet je bedenken of je nu oncomfortabel zit.  Als je volledig recht zit, maar als dit veel moeite kost, is het waarschijnlijk niet goed voor je. Als je armen en knieën 90 graden zijn gebogen, en je rug tegen de leuning rust, ben je al goed op weg. 

 2. Te lang zitten

Veel mensen proberen af en toe op te staan van het bureau – een rondje koffie halen, een paar trappen lopen of zelfs wat rek- en strekoefeningen doen. Alsnog wordt de meeste tijd op kantoor zittend doorgebracht. Een lange, onafgebroken tijd zitten is uiteraard niet goed voor de rug, en brengt zelfs meerdere gezondheidsrisico’s met zich mee. 

Om rugpijn van het zitten te voorkomen is het raadzaam om staand te werken aan een verhoogd bureau. Experts raden aan om per uur werk ten minste 30 minuten te staan. Aan zo’n staand bureau kom je daar zeker aan. Mocht je niet de mogelijkheid hebben om zo te werken, is de gouden tip om 25/5 aan te houden. Dat houdt in dat je 25 minuten onafgebroken werkt, en daarna 5 minuten gaat lopen. Zo hou je jezelf productief én actief! 

 3. Weinig aandacht voor de rug

Lang niet iedereen is zich bewust van het belang van de ruggengraat en rugspieren op de gezondheid – dat geldt voor zowel werkgevers als werknemers. De zorg voor je rug begint bij het weten wat je nodig hebt om huidige klachten op te lossen en toekomstige klachten te voorkomen. Naast een correcte houding, micropauzes en staand werken, kun je ook actiever actie nemen door een huisartsbezoek, of je te laten masseren. 

Zorg voor de rug is nooit zo belangrijk geweest als nu. Gelukkig weet je nu welke valkuilen je extra aandacht kan geven, en welke stappen je zelf kan ondernemen. Voel je je lekker, dan werk je lekker!