Blog

10 tips voor een betere nachtrust

20 oktober 2021

“Ik heb geslapen als een roos.” Klinkt dat jou als muziek in de oren? Er zijn veel mensen die last hebben van een slaapprobleem. Niet in slaap kunnen vallen, onrustig slapen of een doorbroken nacht, het zijn voorbeelden van slaapproblemen. Slaap is een van de meeste belangrijkste ingrediënten om je gezond en fit te voelen. Een betere nachtrust helpt jou om goed voor de dag te komen. Met deze tips voor een betere nachtrust kun jij met een gerust hart gaan slapen.

Slapen is prioriteit nummer 1

Dit lijkt misschien nogal een statement, maar een goede nachtrust is essentieel. Tijdens je slaap worden er diverse herstelprocessen opgestart in je lichaam. Zo worden er processen opgestart voor verbetering en vernieuwing van je huid, hersenen of het hoornvlies. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lang en gezond leven kunt leiden. En dat is eigenlijk wel een nummer 1 prioriteit toch?

Zorg voor voldoende daglicht voor een betere slaap

Dit lijkt tegenstijdig, immers je slaapt tijdens de nacht. Toch zorgt voldoende daglicht ervoor dat je een betere nachtrust krijgt. Dit heeft te maken met het bioritme. Wanneer jij je ’s ochtends blootstelt aan het daglicht weet je lichaam dat je wakker moet worden. Als je dan gedurende de dag ook nog een aantal keer naar buiten gaat loopt jouw klok synchroon met het natuurlijke ritme. Als dan de schemering valt weet je lichaam ook dat het tijd wordt om naar bed te gaan.

Stel een koffie limiet in

Een bakje koffie om in de morgen mee wakker te worden, daar is helemaal niks mis mee. Maar een koffietje na het diner kun je toch beter laten staan. Dit komt omdat koffie cafeïne bevat, een stof die ervoor zorgt dat jouw lichaam actief is én blijft. Deze stof kan wel tot 6 uur lang actief blijven. Drink daarom jouw laatste bakje koffie in de middag, zo weet je zeker dat de cafeïne geen invloed heeft op jouw nachtrust. Datzelfde geldt trouwens ook voor thee, thee bevat namelijk ook cafeïneblaadjes. Wat is dan het beste om avonds te drinken? Een glas warme melk of kruidenthee.

Een fijne omgeving zorgt voor een betere nachtrust

Twee belangrijke ingrediënten om beter te kunnen slapen zijn het klimaat in jouw slaapkamer en hoe donker het is in jouw slaapkamer. Een prettig klimaat in de slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust. Zo kun je het raam op een kiertje zetten voor frisse lucht of de kachel op de laagste stand zetten tijdens een koude winternacht. Daarnaast is het prettig als jouw slaapkamer donker is. Hierdoor wordt jouw lichaam slaperig. Half-verduisterende gordijnen of een slaapmasker zijn hiervoor goede hulpmiddelen.

Geef je brein rust

Is stress en piekeren een oorzaak van een slechte nachtrust? Zet jouw gedachten voor het slapengaan op een rij door ze op te schrijven. Ook helpt het als je je hersenen laat ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld door te mediteren, yoga of door rustige muziek te luisteren. Een andere tip is om beeldschermen zoals een tv te vermijden voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat deze schermen afgeven, zorgt ervoor dat je brein onrustig blijft. Gun jezelf wat rust en stop een uur voordat je gaat slapen met het gebruiken van een tablet, laptop of smartphone. Je brein komt tot rust, je bent minder gestrest en kunt zo ontspannen gaan slapen.

Sport en slaap regelmatig

Regelmaat doet veel mensen goed. Datzelfde geldt ook voor beweging en slapen. Een regelmatig slaappatroon zorgt dat je uitgerust wakker wordt. Maar hoeveel slaap heb je dan nodig? Dat is per persoon verschillend, de een heeft 8 uur slaap nodig terwijl de ander aan 6 uur genoeg heeft.  Zorg er in ieder geval voor dat je niet tijdens een REM-slaap wakker wordt, want dan voel je je ontzettend duf. Naast een regelmatig slaappatroon bevordert regelmatige beweging ook de nachtrust. Sporten kan dus niet alleen middel zijn om de stress van een werkdag te verlagen, maar ook om te zorgen dat je beter slaapt. Zo sla je twee vliegen in een klap.

Uitgerust wakker worden

Helpen deze tips voor een betere nachtrust? Dan heb je de kans dat je vrolijk wakker wordt. Vroeg opstaan heeft ook als voordeel dat je je fit en gezond voelt. Bedenk een leuke ochtendroutine en het voelt als een cadeautje om elke dag uitgerust uit bed te stappen en fris aan de dag te beginnen.