Laatste nieuws

9 tips voor meer vitale medewerkers op de werkvloer

Vitale medewerkers zijn een aanwinst voor een organisatie. Ze zijn niet alleen gezond en energiek, maar voeren ook met passie hun werk uit en zijn betrokken bij de organisatie. Hun bevlogenheid en energieke houding werkt aanstekelijk. Andere medewerkers en de organisatie kunnen daar van profiteren. Investeren in vitale medewerkers loont dus zeker. Van de bedrijfscultuur tot de gesprekken met een leidinggevende: vitaliteit kan het beste integraal worden benaderd. Hoe kun je nu als leidinggevende of directie stappen zetten naar meer vitaliteit op de werkvloer? Deze 9 tips dragen bij aan de vitaliteit medewerkers te verbeteren.

Vitaliteit medewerkers verbeteren? Gezond eten en meer bewegen

Eén van de eerste dingen die je als directie kunt aanpakken is het aanbieden van een gezonde lunch. Een gezonde lunch zonder al te veel suikers heeft meerdere voordelen. Een lichte of gezonde lunch kan een afterlunch dip in de kiem smoren. Na de lunchbreak kunnen medewerkers meteen weer energiek aan de slag. Dat zorgt voor meer declarabele uren. Een gezellige informele lunch met collega’s zorgt ook meer creativiteit en output als resultaat.

Ook kan de lunchpauze een prima moment zijn voor wat extra beweging. Er wordt wel eens gekscherend gezegd: ‘zitten is het nieuwe roken’. Er zit een kern van waarheid in. Langdurige tijd zitten zorgt ervoor dat medewerkers ongezonder worden en minder productief zijn. Het positieve nieuws? Regelmatig bewegen of afwisselend staan en zitten kan de productiviteit verhogen. Stimuleer als leidinggevende of directie dat de medewerkers even pauze nemen, naar een collega toelopen of rondje door het kantoor lopen.

Bied een luisterend oor aan

Vitaliteit verbeteren is meer dan alleen het aanbieden van een gezonde lunch en/of fitness abonnement. Het gaat ook over hoe een medewerker zich voelt. Sociaal contact met andere collega’s is hierin een belangrijk onderdeel, maar ook het contact met een leidinggevende kan een rol spelen bij de emotionele gezondheid. Zo kan een gesprek over hoe het gaat met jouw werknemer bijdragen aan het verminderen van werkstress.

Een gesprek over emotionele gezondheid hoeft niet alleen over werk te gaan, het kan ook gaan over privézaken. Door jezelf te verdiepen in de ander, betrokkenheid en interesse te tonen ontstaat er ook een vertrouwensband. Oprechte belangstelling van een leidinggevende of directie zorgt ervoor dat medewerkers meer betrokken voelen bij ‘hun’ organisatie, wat weer leidt tot meer vitaliteit op de werkvloer.

Vitale medewerkers bereik je samen

Vitale medewerkers krijg je niet vanzelf. Een uitgewerkt vitaliteit programma is geweldig, maar de medewerkers moeten het zelf willen. Geef daarom jouw medewerkers de keuze om zelf te kijken welke elementen uit een vitaliteit programma het beste bij hun passen. Geef ze mogelijkheden om te sporten, flexibel te werken of zorg voor ruime kantooruren.  Coach jouw medewerkers om resultaten te behalen en ondersteun daar waar nodig is. Het geven van verantwoordelijkheid, flexibel werken en bieden van ontwikkelingsmogelijkheden draagt allemaal bij aan vitale medewerkers.

De kunst van het nietsdoen

‘Nietsdoen kan je leren’, het is de titel van een boek. Tegenwoordig zijn de meeste mensen altijd maar bezig en staan ze ‘aan’. En dat kan soms best vermoeiend zijn, laat staan minder effectief. Een belangrijke factor voor vitale medewerkers is het bieden van voldoende ontspanning. Ontspanning kan een vele vormen voorkomen: van een praatje met een collega, mediteren, een wandeling maken of naar buiten kijken. Het bieden van voldoende ontspanning kan ook werkstress voorkomen. Lopen er bij jou in de organisatie mensen rond die snel geïrriteerd zijn, ontevreden zijn of weinig presteren? Werkstress kan één van de oorzaken zijn. Geef deze medewerkers de ruimte, letterlijk en figuurlijk.   Zo kunnen ze hun energiebalans herstellen en met nieuwe inspiratie en energie weer efficiënt aan het werk.

De laatste tip voor vitaliteit medewerkers

Vitaliteit op de werkvloer, uiteindelijk kun je het als leidinggevende of directie stimuleren maar het moet vanuit de medewerkers zelf komen. Geef daarom de ruimte aan de medewerkers en laat ze meedenken. En ja, misschien liggen die bouwstenen wel ergens anders dan het uitgewerkte vitaliteit programma. Denk dan eens na over alternatieven, zoals bijvoorbeeld een stoelmassage voor je medewerkers. Met deze tips voor vitaliteit kun jij als leidinggevende of directie een organisatie creëren waar medewerkers met passie en bevlogenheid werken.

Jantine9 tips voor meer vitale medewerkers op de werkvloer