Laatste nieuws

10 tips voor het vergroten van je werkgeluk. Met plezier weer naar je werk!

Voelt werken voor jou niet als werken? Dan ben je één van de gelukkige die ontzettend veel voldoening en plezier uit zijn of haar werk haalt. Werkgeluk kan voor iedereen anders zijn, maar het is wel belangrijk dat je gelukkig bent in je werk. Zo kom je ook na een lange drukke werkdag nog steeds gelukkig thuis. Hoe krijg je (meer) plezier in je werk en hoe kun je werkgeluk verbeteren? We geven je een aantal tips om werkgeluk te vergroten.

Werkgeluk verbeteren: ontwikkel discipline en maak een tijdsplanning

Eén van de factoren die je werkgeluk negatief beïnvloeden is het uitvoeren van taken waar je tegen op ziet. Het ligt misschien voor de hand om deze taak voor je uit te schuiven, maar daarmee is het nog opgelost of uit je hoofd. Focus je daarom op hoeveel tijd een taak kost. Wie weet voer jij het wel binnen een half uur uit. Heb je je daar voor niets een halve dag druk om gemaakt. Ook kan het heel bevredigend werken als je een to-do lijst geheel hebt afgestreept. Wanneer je discipline ontwikkelt om je taken uit te voeren zal je merken dat je je gelukkig voelt aan het einde van de werkdag.

Bewaak je eigen grenzen

Van de grijze kantoormuis tot haantje-de voorste: op kantoor werk je met veel verschillende mensen samen. Dat kan weleens leiden tot botsingen of voor situaties die voor jou niet prettig voelen. Assertiviteit en zelfvertrouwen kunnen ervoor zorgen dat jij zelf bepaalt hoe je wilt dat collega’s jou behandelen. Goed en open communiceren is daarbij belangrijk. Zo kun je irritaties of problemen uitspreken voordat er conflicten ontstaan. Met een open en duidelijke houding en communicatie win jij jouw collega’s voor je. En onthoud, sommige dingen kun je nu eenmaal niet veranderen.  Het kan stress geven als je dat wel wilt. Het enige wat je kunt doen en waar je controle over kunt uitoefenen is hoe je zelf bent. Haal het beste uit jezelf in je naar boven waardoor je meer uitdaging en plezier krijgt.

Meer plezier in je werk samen met collega’s

Een groot deel van het werkgeluk wordt bepaald door de mensen met wie je werkt. Je hoeft niet met iedereen goede vrienden te zijn, maar het is prettig als je een fijne relatie hebt met je collega’s. Investeer in relaties en creëer betrokkenheid. Zo voelt het alsof je met vrienden samenwerkt in plaats van met mensen waar je niet zoveel mee hebt. Zelfs op een dag dat je je werk niet leuk vindt kun je toch meer plezier in je werk hebben samen met collega’s.

Past het werk bij je?

Er zijn genoeg slimme trucjes om werkgeluk te verbeteren maar realiseer je ook wat je nu hebt. Promotie maken, een nieuw project of een andere kantooromgeving kunnen jouw werkgeluk vergroten. Maar wacht er niet op. Perfect wordt het nooit. Is jouw baan verre van perfect? Zit je vast in je vast in je carrière of ben je ongelukkig in je huidige baan? Dan is het misschien wel tijd om verder te kijken. Doe een beroepskeuzetest en vindt uit van welk werk jij gelukkig raakt. Je hoeft niet altijd een baan aan te nemen omdat je daar voor hebt gestudeerd.

Stress is de boosdoener voor werkgeluk

Multitasken is een vaardigheid die door veel mensen wordt gewaardeerd. Maar jouw gezondheid kan het minder waarderen. Multitasken zorgt ervoor dat je sneller gestrest kunt voelen waardoor je minder productief kunt zijn. Richt je aandacht op 1 taak tegelijk. Je zal zien dat het niet alleen voldoening geeft, maar dat het ook ontspannend werkt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je stress kunt verminderen. Teveel stress of een te hoge werkdruk kan op lange termijn leiden tot overspannenheid en burn-out. Luister dus naar jouw lichaam.  Zorg ervoor dat je een eventuele overspannenheid en burn-out voor bent. Wanneer je goed naar jezelf luistert en deze slimme tips voor werkgeluk vergroten toepast haal je meer plezier uit je werk.

Jantine10 tips voor het vergroten van je werkgeluk. Met plezier weer naar je werk!